Allmogebåten måste ha traditionella segel. Förr gjorde man dem av bomullduk och bomull är fortfarande en behaglig och användbar material. Nackdelen på bomullduk är att den möglar lätt. Därför har man utvecklat moderna segelduk såsom Clipper canvas, Duradon eller Oceanus för att ersätta bomull. Seglen som är gjorda av dem är både till utseende och på känn svåra att skilja av bomull. Ändå tål de både ljus, fukt och mögel betydligt bättre än naturfibrer. Sydda med vertikala paneler och handsydda hamplikar passar dessa segel perfekt för allmogebåtar. Under de senaste åren har jag använt mestadels Clipper canvas och erfarenheterna - både mina egna och beställarnas - har varit positiva.

Har du tänkt att skaffa eller bygga en allmogebåt? Utom segel gör jag segelritningar för både gamla och nya båtar. Hos mig får du också linje- och segelritningar för olika båtar, från julle till storbåt. Jag skaffar dig också rep, block och andra riggmaterialer. MIna kontakter och vänskapsförhållanden till träbåtbyggare hjälper till att hitta en byggare för din båt. Utnyttja min långa erfarenhet!

Allmogebåtar har varit min hobby under 35års tid. Jag har både nöjesseglat och tävlat med dem, renoverat gamla och konstruerat nya båtar. Riggarbeten har jag gjort mer än 20 år, segel har jag sytt 20 år.

Bilder av segel som jag gjort.
Bilder från segelverkstad
Detaljer av segel och rigg
Om allmogebåtar (på finska)
Om allmogebåtsegel
Segelritningar
Ta kontakt