Takaisin pääsivulle
Takaisin tuotantooni

Sikatuotanto (1969)


Sikatuotantoa vuodelta 1969: Sikapoliisivaakuna, Sikakrusifiksi ja Sikavaakuna. Kaksi jälkimmäistä ovat Nykytaiteen museon KIASMAn kokoelmissa.

Sikavaakuna sekä Sikakrusifiksin suurempi versio Sikamessias aiheuttivat 1969 oikeusjutun jossa taiteilijaa sekä Nuorten näyttelyn juryä syytettiin jumalanpilkasta ja Suomen valtakunnan vaakunan häpäisemisestä. Juttu lähti liikkkeelle maallikkosaarnaaja Kyösti Laarin (rauha hänen muistolleen) tekemästä rikosilmoituksesta. Laari oli selvillä siitä, että vuonna 1906 Mauritius-saarella paikalliset asukkaat kantoivat rituaalissaan ristiinnaulittua sikaa. Välittömästi tämän jälkeen kohtasi saarta maanjäristys ja tulivuorenpurkaus jossa kaikki saaren asukkaat saivat surmansa. Nuorten näyttelyn nähnyt Laari pelkäsi että sama hirveä kohtalo uhkaa myös Helsinkiä.

Helsingin kaupunginviskaali päätti nostaa ilmoituksen perusteella syytteen. Juttu kävi läpi kaikki oikeusasteet ja lopulliseksi päätökseksi jäi, että vuoden 1969 Nuorten näyttelyn jury sekä taiteilija Harro Koskinen tuomittiin rikollisesta teostaan sakkorangaistukseen. Näyttelyn teoksia ei kuitenkaan takavarikoitu valtiolle vaan ne ovat myöhemmin päätyneet maamme arvostetuimpiin taidemuseoihin.

Sikaperhe 1969

Sikatuotanto käsittää installaation jossa Sikaperhe nauttii kahvihetkestä olohuoneessaan katsellen samalla televisiosta uutisia. Teos on Turun Taidemuseon kokoelmissa. Lisäksi installaatioon kuuluu sikojen muuta esineistöä, mm. kulttiesineitä ja taideteoksia.

Sikatuotannossa halusin, mielestäni suhteellisen lempeästi, kritisoida porvarillista arvomaailmaa ja niitä tyhjiöitä joita se sisältää.

Sika iskee
Sika itkee
Sika kurkkaa
Sikaikoni
Sikatelevisio
Sikaikkuna

Sikavaroitusmerkki

Takaisin tuotantooni
Takaisin pääsivulle