Takaisin pääsivulle
Takaisin tuotantooni

Digitaalinen taide (1995-)

Ostin ensimmäisen tietokoneeni 1986. Siitä saakka olen viettänyt lukemattomia tunteja tämän pöntön ääressä. Paljon on tunteja kulunut haaskuun, mutta jotain on jäänyt käteenkin. Ainakin on oppinut käyttämään useita käyttöjärjestelmiä ja satoja ohjelmia, kokoamaan ja purkamaan tietokoneita, rakentamaan niitä romuista ja muuta hauskaa. Työkaluna tietokone olisi aivan loistava ellei se olisi niin epäluotettava. Eikä siinä suhteessa ole näkyvissä parannusta, pikemminkin päinvastoin.

Tekemäni digitaalinen taide on enimmäkseen jäänyt koneen kovalevylle. Minua ei ole kiinnostanut oikeastaan muu kuin suhteellisen perinteinen kuva; lähinnä käyttää konetta grafiikan teon välineenä. Vasta aivan muutamana viime vuotena on tullut mahdolliseksi printatakin näitä kuvia, jopa kotioloissa.

Varhaisia digitaalikuvia

Sydämiä

Lisää sydämiä

Turku-biennaalissa 1998 olleita teoksia
 
Pihapuita - sarjaa vuodelta 2005:
 


Senkin jälkeen kun lakkasin tekemästä maisemakuvia olen vuosia kuvannut - ensin filmille, sitten digikameralla - erilaisia kohteita luonnossa. Aluksi kuvasin paljon vettä ja merta, aaltoja, merenpohjaa, jäätyvää, jäätynyttä ja sulavaa merta. Kesäsaarellamme kuvasin kasveja, ruohoa, kalliota, ja lopuksi puita.

Asun paikassa jossa asutus on vanhaa. Taloni ympärillä kasvaa vanhoja vaahteroita, saarnia, tuomia ja koivuja.

Puut ovat mukavia. Kesällä ne antavat varjoa, talvella valoa. Saarni on herkkä, levoton puu jossa on kaunis rytmi ja struktuuri. Vaahtera muuttaa muotoaan koko ajan. Kevään hauraus vaihtuu kesän raskauteen ja syksyn väriloistoon, ja lopulta talven tummiin kontrasteihin. Koivu säilyttää aina herkkyytensä ja ilmavuutensa, vuodenaikojen ja säätilan vaihteluissakin. Tuomi on keväällä huumaava puu, kesällä mitätön. Joskus se peittyy kokonaan seitteihin ja siitä tulee kummitus.

Syysmyrskyissä pelkään toisinaan että vanha puu pettää ja kaatuu ikkunasta sisään. Nukun niin lähellä ikkunaa että vaara on todellinen. Mutta en halua vaihtaa paikkaa, haluan nähdä puut.

Näissä digikuvissa halusin tehdä luonnonkuvia jotka eivät ole naturalistisia, mutta eivät abstraktejakaan. Viime aikoina olen ollut kiinnostunut myyteistä. Ehkä nämä ovat myyttisiä kuvia?

Digitaalitekniikkaa käyttäviä kuviani on ainakin Oulun Taidemuseon kokoelmissa ja useissa yksityiskokoelmissa.

Takaisin tuotantooni
Takaisin pääsivulle